Home MagazinZanimljivosti Misteriozna olupina broda izvirila iz mulja u Alabami, tajna koju skriva je užasna

Misteriozna olupina broda izvirila iz mulja u Alabami, tajna koju skriva je užasna

by A. J.

OSTACI drvenog broda pronađenog u blatu u riječnoj delti u Alabami po svemu sudeći mogli bi pripadati Clotildi, posljednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u Sjedinjenim Američkim Državama prije gotovo 160 godina, piše britanski Daily Mail.

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Raines, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koju pokušavaju utvrditi je li riječ o tom legendarnom brodu iz američke historije.

Historijski podatci govore kako je kapetan broda William Foster po dolasku u Mobile Bay 1860. godine brod zapalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je tek nekoliko milja od tog mjesta.

Na olupini su vidljivi i tragovi paleža, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog razdoblja. “Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog razdoblja, a čini se i kako je brod izgorio”, rekao je Greg Cook, arheolog sa sveučilišta West Florida.

John Bratten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, za AL.com rekao je kako “ništa ne upućuje na to da nije Clotilda, a nekoliko stvari upućuje na to da jest”.

Iako je Thomas Jefferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još desetljećima. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zaljevu Mobile. Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobile – godinu dana prije izbijanja američkog građanskog rata, a to je posljednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u Sjedinjene Američke Države.

Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspjeha brojnih istraživača koji su pokušavali pronaći legendarni brod tijekom godina.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More