Dragan Vikić: Legendarni komandant sarajevskih specijalaca

Autor: A. J.

Datum:

Dragan Vikić, legenda Sarajeva, poznati karatista i komandant odreda Bosna, bosanskih specijalaca koji su prvi krenuli u odbranu domovine. Narod ih je odmilja zvao Vikićevim specijalcima, po njihovom prvom pravom komandantu, Draganu Vikiću.

Rani život

Dragan Vikić je Sarajlija, rođen 08. Oktobra 1955. godine. Svoje prve korake i formalno obrazovanje započeo je u svom rodnom gradu, gdje je završio osmogodišnje i srednje školovanje. Kao stipendista tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP R BiH) završio je Fakultet za fizičku kulturu 1980. godine u Sarajevu.

Tokom školovanja aktivno se bavio karateom gdje je četrnaest godina ostvarivao vrhunske rezultate. Najznačajniji rezultati tog perioda su tri puta prvak bivše Jugoslavije u teškoj kategoriji i nosilac je svih medalja europskih ekipnih prvenstava u periodu od 1977. do 1983. godine. Vrijedi istaknuti da tokom aktivne karijere karatea nikad nije doživio poraz. Dragan Vikić je nosilac crnog pojasa 5. Dan.

Specijalna jedinica MUP R BiH

Tokom policijske karijere, obavljao je mnoge rukovodne dužnpsti u Specijalnoj jedinici MUP-a R BiH, prvo kao komandir specijalnog voda, a od 1985. do 1990. godine rukovodio je četom za posebne namjene. Početkom januara 1992. imenovan je za komandanta Odreda za posebne namjene MUP-a R BiH gdje ga rat zatiče.

U januaru, 1994. godine premješten je na dužnost načelnika Sekotra za istraživanje i primjenu metoda i sredstava u borbi protiv terorizma. Obavljajući rukovodoeće funkcije tokom karijere je više puta nagrađen i pohvaljen za svoj rad. Kao najmlađi policijski službenik u R BiH, nagrađen je Plaketom bezbjednosti bivše Jugoslavije i Orednom rada sa srebrenim vijencem.

YouTube video

Tokom rata, odlikovan je najvišim priznanjem MUP-a R BiH, Zlatnom policijskom značkom i Specijalnom policijskom značkom.

Jedinica kojom je komandovao prije rata odlikovana je od SIV-a bivše Jugoslavije Plaketom bezbijednosti, te Poveljom predsjedništva SR BiH. U ratu, jedinica je nagrađena najvišim državnim priznanjem, Grbom Republike Bosne i Hercegovine, te ratnom zastavom MUP-a R BiH.

Poslijeratni period

Za sportske i ratne zasluge 2004. godine dobija prestižno priznanje “Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva”. Nastavlja bogatu sportsku karijeru i postaje predsjednik Karate saveza BiH. Policijsku karijeru završava 2012. godine, kao komandant nasljednika Specijalne jedinice MUP R BiH, a danas Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (SPJ FUP).

Legendarni Dragan Vikić, komandant odreda Bosna - Vikićevih specijalaca
Legendarni Dragan Vikić, komandant odreda Bosna, u narodu poznatih Vikićevih specijalaca (Foto: Privatna arhiva)

Nedugo nakon toga, okušao se i u politici kada je pristupio Savezu za bolju budućnost BiH (SBB BiH) ispred kojeg je bio kandidat za načelnika općine Centar.

Sudski postupak

Trenutno je pred Sudom BiH sudski postupak protiv Dragana Vikića za slučaj u javnosti poznat kao Veliki park. Vikić je optužen zajedno s Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku.

Dragan Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije. Presuda se očekuje tokom 2022. godine.

Komentiraj