Kod časti Legije stranaca

Francuska Legija stranaca
Francuska Legija stranaca (Slika: Francuska vojska)

Na stotine ljudi se prijavljuje za služenje u Legiji stranaca, ali samo 10-15 dobije priliku da postane dio najelitnije dijela francuske vosjke. Ova vojna jedinica je od svog nastanka do danas postala jedna od najpoznatijih vojnih jedinica u svijetu.

Francuska legija stranaca (Francuski: Légion Étrangère) je dio vojne službe francuske vojske koji je osnovan 1831 godine, a koji je postao prepoznatljiv po tome što je formiran za strane dobrovoljce koji su željeli služiti pristupiti francuskim oružanim snagama.

Dobrovoljci koji prođu obuku u Legiji postaju legionari, a prepoznatljivu bijelu kapu, poznatu kao Kepi Blanc dobijaju nakon završetka četiri sedmice osnovne obuke, netom prije nego što će biti upućeni na slijedeću fazu treninga.

Tokom ceremonije, nakon što “zaduže” kapu, legionari recituju sedam članova Legijinog koda časti (Code of Honor) čime ustvari započinju svoj put u Legiji te prihvaćaju njen moto – Legio Patria Nostra odnosno “Legija je naša domovina”.

Članak 1.

Legionaru, služit ćeš Francuskoj časno i vjerno.

Članak 2.

Svaki legionar je tvoj brat po oružju bez obzira na nacionalnost, rasu ili religiju. Pružit ćeš mu bliskost istu onakvu kakva povezuje članove iste porodice.

Članak 3.

Poštuj tradiciju, posvećenost svojim vođama, disciplinu. Prijateljstvo je tvoja snaga, hrabrost i lojalnost.

Članak 4.

Ponosi se svojim statusom legionara, to prikazuj uvijek noseći besprijekorno uniformu, ponašaj se dostojanstveno i održavaj čistim prostor u kojem boraviš.

Članak 5.

Kao elitni vojnik, treniraj rigorozno, tretiraj svoje oružje kao najvredniju stvar što posjeduješ i stalno vodi računa o svojoj fizičkoj formi.

Članak 6.

Misija je sveta, izvrši je do kraja čak i kada je tvoj vlastiti život u pitanju.

Članak 7.

U borbi, djeluj bez strasti i mržnje, poštuj poražene neprijatelje i nikad ne ostavljaj svoje mrtve, ranjene i svoje oružje.