Nostradamus – čovjek koji je vidio budućnost strašne 2018.

Želiš li svaki dan znati kakve ćeš biti sreće, hoćeš li napokon upoznati zabavnog i dobrog dečka ili curu po svojoj mjeri ili hoćeš li pokupiti gripu na poslu ili faksu? Besplatno izračunavamo horoskop za svakoga prema njegovim jedinstvenim podacima. Prijavi se!

Nostradamus je rođen kao Michel de Nostredame 14. decembra 1503. prema starom julijanskom kalendaru (24. decembra prema modernom gregorijanskom kalendaru) u Saint Remy de Provenceu, u južnoj Francuskoj, kao sin trgovca i bilježnika Gillaumea de Nostredamea. Iako je radio i kao doktor i ljekarnik, trajnu je slavu stekao knjigom “Les Propheties” (“Proročanstva”), u kojoj je iznio vizije važnih budućih događaja do 3797. godine. I danas popularna “Proročanstva” objavljena su između 1555. i 1558. u tri knjige.

Sastoje se od 942 katrene (četverostiha) pisane teško razumljivim jezikom, punim nesvakidašnjih metafora, poredbama i igrama riječi, koje se mogu shvatiti na razne načine. Zašto Nostradamus nije jasnije oblikovao pretkazanja? Ili, još bolje, zašto nije dao upozorenja i savjete uz pomoć kojih bi ljudski rod mogao izbjeći nevolje? Čini se da ga je na uporabu opskurnog jezika natjerao strah od zamjeranja Crkvi, koja ga je mogla optužiti za herezu i poslati na robiju ili čak lomaču.

Wikipedia | Autor: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Osim straha od odmazde katoličke hijerarhije, još je jedna okolnost uvjetovala Nostradamusov neobičan izričaj: korištenje narkotika. Oni su mu pomagali da uđe u trans i doživljava proročanske vizije, ujedno ga navodeći na zbrkano izražavanje, koje nadilazi uobičajenu pjesničku slobodu.

Njegovi poklonici tvrde da je predvidio niz ključnih događaja iz historiji, uključujući Francusku revoluciju, dolazak Adolfa Hitlera na vlast, stvaranje atomske bombe i napade 11. septembra 2001., dok skeptici ukazuju na činjenicu da su tumači “prepoznali” Nostradamusove navodne “pogotke” tek kasnijim povezivanjem stihova s nečim šta se već dogodilo. Nostradamus je 1566. preminuo od posljedica gihta, artritisa i vodene bolesti.

PROROČANSTVA ZA 2017. GODINU
Nostradamus: ‘Bitka će početi. Velika nacija će biti nesigurna’

Predosjećajući da mu se bliži kraj, sredinom juna 1566. napisao je oporuku, a noć prije smrti, 2. jula, rekao je svom tajniku: “Ujutro me nećeš naći živog”. Pokopan je u Salon-de-Provenceu, u francuskoj regiji Provansi. Ostavio je veliko bogatstvo od 3444 zlatnika i niz vrijednih predmeta, a na njemu su sjajno zaradili i brojni nakladnici koji su idućih vijeka objavljivali njegova djela. “Proročanstva” i 460 godina od prvog izdanja imaju nebrojeno mnogo poklonika, o čemu svjedoče milijunske naklade tog djela i stotine internetskih portala posvećenih analizama Nostradamusovih stihova.

Neka Nostradamusova predviđanja koja su se obistinila:

  • PRVI SVJETSKI RAT (IX. centurija, 55. katrena) Grozan se rat na zapadu sprema,  kuga će doći sa sljedećim ljetom, toliko strašna da spasa nema, Jupiter, Mars i Merkur nad francuskim svijetom.
  • DRUGI SVJETSKI RAT (II. centurija, 46. katrena) Po velikom sukobu veći se sprema i Veliki Motor obnavlja vijeke, kiša, krv, mlijeko, glad, čelik i kuga, na nebu se vidi vatra i iskre daleke.
  • PODJELA SVIJETA  NA BLOKOVE (II. centurija, 89. katrena) Pola i pola bit će dva diva,  moć će im biti sve veća i veća: Dok Novi svijet u obilju pliva, brojnost će crvenom postati sreća.
  • NAJSTRAŠNIJE PREDVIĐANJE ZA GODINE KOJE DOLAZE “Rat će početi između dvije velike svjetske sile i trajat će 27 godina.  Trenutak velikog nasilja će se poklopiti s pojavom komete na nebu.  Nuklearni terorizam i prirodne katastrofe će uništiti našu planetu dok se gigantska planeta ne približi Zemlji.“
    Ovo predviđanje tumači se kao vizija izbijanja Svjetskog rata između Rusije i SAD-a, svakog sa svojim saveznicima.
  • Osim toga neki tumači govore da je Nostradamus za 2018. predvidio i golemi potres koji će pogoditi zapadni svijet, odnosno zapadni dio Sjedinjenih Država. Njegova snaga će se osjetiti u zemljama širom svijeta. Nostradamus je navodno za 2018. godinu predvidio i masivnu vulkansku erupciju talijanskog Vezuva za kojeg kaže kako će “uništavati Zemlju svakih pet minuta”, uzimajući između 6.000 i 16.000 života.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Imad Rondić briljirao u debitantskom nastupu za prašku Slaviju