Odlazak u Italiju

Lijepo smo nas petnaestak, svi iz Sarajeva, živjeli u Italiji. Malo se radilo, a mnogo provodilo. Italija je veoma lijepa zemlja, gdje god da dođeš odiše starinom. Živjeli smo u San Benedetu del Trontu, poznatom turistickom mjestu. Kad si na plaži nekako pravo preko mora ti dođe Sarajevo.

Jedan dan sam sa jaranom Senadom ušao u more, u vodu do pasa, da se malo ispricamo. Par dana ranije sam dobio izgon iz Italije zbog njegovog druga. Razgovarali smo i ja sam poceo da govorim kako moram napustiti Italiju a za tog njegovog druga da mu p**** materina. Pored nas u vodi na dušeku je bila dobro sređena gospođa koja nam dobaci pizda materina. Ja onako rukom kao kad se zavrce sijalica pokažem i kažem jesi li normalna. Ona se nastavila smijati na duseku i govori sataraš ćevapčići. Po načinu govora naslutili smo da je Njemica.

Senad i ja nismo znali ni jedne riječi njemačkog a ova hoće da priča. Vratimo se do plaže gdje su ovi naši i pitamo ko zna njemački. Riko se javi, stari mangup davnih dana pregazio Evropu pa tako bio i u Njemackoj i naučio jezik.

Smijeh je bio na plaži oko prevođenja, dugo nije govorio pa mu je trebalo vremena da se sjeti nekih riječi. Njemica ko njemica, bez ikakvog ustezanja, pozove ona mene da naveče dođem kod nje i njenih prijatelja na večeru. Nisam želio ići i ako je ona dobro izgledala. Šta cu ja sam među njemcima kad rijeci ne znam progovoriti. Nagovorise ovi moji mene i ja odem na večeru. Bila je ona Gelinda, njen drug iz Frankfurta, poslije cu saznati da se tu krio od njemačke policije, i njegova zena i malo dijete. Malo se rostiljalo, a oni su nešto pričali. Gelinda bi nekad rekla cevapčići ili sataraš pa bi se smijali.

Taj drug se sa ženom i djetetom ranije se povuče na spavanje, a nas dvoje sami ostašmo na terasi. Gledamo se mi, ali nema tona. Pametna ona, uze me za ruku i u spavacu sobu me odvede. Tu smo se vec razumjeli. Bilo je super, vracam se kasno u stan. Riko je budan čeka mene da vidi šta je bilo. Rekoh, uzela me za ruku odvela u sobu i izjebala. Kaže on: “E sutra cu joj čestitati”. E rekoh, nije to sve probao sam silikonske sise i mogu ti reći da su dobre. Sutra na plaži smo ponovo bili svi zajedno pojačani sa to četvero njemaca.

Riko je i dalje prevodio i rekao da ja imam problem da moram napustiti Italiju. Gelindi bi drago i reče da me vodi sa sobom za Frankfurt. Rezervisala je avionsku kartu ali mene u Rimu skinu zbog pasoša i vrate me nazad. Gelinda mi reče da će sutra doći po mene s autom. Nisam se nadao da ce doći. Sutra predveče sjedili smo u jednom baru gdje je ispred stao sportski mercedes iz kojeg je grmila Semsa Suljakovic.

Izašla je Gelinda nisam mogao da vjerujem da je došla. Donijela je pasoš za mene od nekog turčina koji na slici ima brkove. Trebali smo krenuti za par sati tako da nije bilo šanse da pustim neke brkove. Predlagali su da ih kreonom nacrtamo i sreća da nismo. Nisam mogao da zapamtim kako se zove taj Turčin. Naučio sam samo “Vi gec” što znači kako si i tako krenuo za Njemačku. Kosu sam svezao u rep i sakrio pod kragnu a nausnice iz uha povadio. Sretno smo prošli granice.

TREBA NEKAD I RIZIKOVATI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Close