Ovo su elementi bez kojih veze ne mogu funkcionisati

Ovo su elementi bez kojih veze ne mogu funkcionisati
Ovo su elementi bez kojih veze ne mogu funkcionisati (Foto: Ilustracija)

Svi imamo različite potrebe u vezi koje su nam veoma važne (koliku kontrolu ćemo imati, kako ćemo komunicirati, da li ćemo se često smijati itd.).

Međutim, postoje neki faktori koji čine vezu uspešnijom i zajednički su svima.

Druženje

Naša potreba da dijelimo postoji od trenutka kada smo rođeni. Odrastanjem postaje sve intenzivnije i koegzistira sa našom potrebom da negdje pripadamo. Kada je ova potreba zadovoljena, osjećamo se potpuni, smireni i sigurni.

Nježnost

Uvijek ćemo željeti da nam drugi, a posebno naši, svojim riječima i djelima iskazuju ljubav. Kada je naš partner nježan prema nama, osjećamo se sretno i više vjerujemo u sebe i svoju vezu.

Emocionalna podrška i afirmacija

Većini ljudi je potrebna potvrda i nagrada kako bi nastavili i prevazišli prepreke na koje nailaze. Kada nas partner podržava, mi smo sigurniji u sebe, opuštamo se i eliminišemo stres i negativne misli.

Parovi koji su uspjeli da obezbijede gore navedena tri elementa u svojoj vjezi vjerovatnije će ostati zajedno duže. Uslov je, naravno, da je ponašanje sa obje strane isto. U zdravim odnosima oba člana traže brigu, sigurnost i druženje.

Ako jedna od ovih potreba nestane za jednog od njih dvoje, onda je jedno u vezi nezadovoljno i postoji rizik da će doći do prekida veze, prije ili kasnije.