Razlika između debitne i kreditne kartice (i zašto je to važno)

Autor: A A

Uređeno:

Ljudi se često pitaju koja je razlika između debitne i kreditne kartice? Jednostavno rečeno, debitne kartice su sasvim drugi finansijski proizvod od kreditnih kartica. Ako ste čuli frazu “charge card” i pomislili da se odnosi na kreditnu karticu, to bi bilo razumljivo jer se termini često koriste naizmjenično. Međutim, kartica za plaćanje je potpuno drugačiji proizvod bez kreditnog ograničenja ili kamate, za razliku od kreditne kartice. Evo bližeg pogleda na razliku između to dvoje.

Šta je debitna kartica?

Kartice za naplatu su sve rijeđe, ali nude neke prednosti – ali i nedostatke – u poređenju sa kreditnim karticama:

  • Ne postoji ograničenje potrošnje, što znači da ne morate brinuti da će vaša kartica biti odbijena. Očigledno, ovo može biti prednost ako trebate redovno obavljati velike kupovine, što je razlog zašto je ova kartica popularna među vlasnicima biznisa ili samozaposlenim osobama.
  • Morate otplaćivati ​​svoj iznos svakog mjeseca, inače ćete dobiti velike naknade za kašnjenje. Ako imate previše naknada za kašnjenje, vaša kartica može biti suspendovana ili zatvorena.
  • Kamata se ne obračunava. Druga strana toga što morate svakog mjeseca plaćati saldo vaše kartice za plaćanje je to što zaista nema dugoročnih dugova, tako da se kamate ne naplaćuju kao što vidite kod kreditnih kartica. Ovo je odlično za izbjegavanje mnogo dugova, ali gubite fleksibilnost u otplati velike kupovine u roku od nekoliko mjeseci, a ne samo četiri sedmice.
  • Visoke godišnje naknade: Budući da zajmodavci ne mogu zaraditi novac od plaćanja kamata putem kartica, oni nadoknađuju taj izgubljeni prihod naplaćivanjem godišnjih naknada koje mogu koštati stotine dolara. Nasuprot tome, mnoge kreditne kartice uopće ne naplaćuju godišnju naknadu, tako da ono što zaista plaćate su viši kreditni limiti za velike kupovine.

Trebate li koristiti karticu za plaćanje?

To zaista ovisi o tome da li s vremena na vrijeme obavljate redovne 5-cifrene kupovine, budući da većina kreditnih kartica već nudi prilično visoke limite za većinu zajmoprimaca. Osim toga, trebat će vam pouzdan protok novca kako biste osigurali da ćete moći otplaćivati ​​ove kupovine svakog mjeseca (što je još jedan razlog zašto su kartice za plaćanje pogodne za vlasnike malih preduzeća).

Razlika između debitne i kreditne kartice
Razlika između debitne i kreditne kartice (Foto: Ilustracija)

Ako već otplaćujete svoj mjesečni račun bez obzira na sve i želite neograničenu potrošnju, onda bi kartica za plaćanje mogla biti dobra opcija za vas.

 

Komentiraj