Srpska haubica Nora B-52 će zagospodariti Bliskim istokom

Samohodna haubica radne oznake NORA B-52 je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namjenske industrije, koju su već kupili  Mijanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i vojni čelnici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisustvovala je testiranju samohodne haubice NORA B-52, kalibra topa 155 mm. Bila je to prilika da se jedan od najboljih proizvoda i inovacija odbrambene namjenske industrije Srbije prikaže partnerima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ova samohodna top-haubica namjenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica, koju ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima na velikim daljinama.

Vojni analitičar Andrej Mlakar za ruski Sputnjik kaže da se haubica Nora B-52 s razlogom smatra ponosom srpske vojne odbrambene industrije.

Nora je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije, koju već poseduju Mjanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i Ujedinjeni Arapski Emirati, s obzirom na to da je jedan primerak u verziji M-15 prebačen za testiranje na tom tržištu. Ovo je prvi put da je na području zone Bliskog istoka testirana ova samohodna top-haubica, čiji razvoj datira još od 2003. godine, sa manjim ili većim modifikacijama“, objašnjava Mlakar.

Prema njegovim riječima, “Nora” je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima testirana kako bi se provjerilo da li odgovara tehničkim zahtjevima tog područja.

Testirani su upotreba topa i domet projektila, koji je u ovom slučaju bio 140 kilometara. Testirana je i balistička zaštita samog vozila, kao i njegovo kretanje i ponašanje na visokim temperaturama. Ovo je, inače, prvi put da se radila analiza i provera borbene sposobnosti same haubice u pustinjskim uslovima. Važno je istaći i da bi naredne godine jedna baterija ’Nora‘ trebalo da prvi put uđe i u naoružanje Vojske Srbije“, ukazuje Mlakar.

Kako kaže, procenjuje se da je oko 30 primjeraka haubice “Nore“ dosad prodato vojskama Mijanmara, Kenije i Bangladeša.

Bangladeš je najveći korisnik, oni su naručili negde malo više od dve baterije i veoma su zadovoljni njihovom upotrebom, posebno u specifičnim uslovima koji tamo vladaju. Pre svega, dosta je vlažno zemljište, sa velikim brojem močvara, ali oni su izuzetno zadovoljni, i zasad nismo imali nijednu reklamaciju“, ističe Mlakar.

Interesantno je, dodaje Mlakar, da smo dosad vršili konvertovanje ruskog topa kalibra 130 mm u kalibar 155 mm, ali da smo sada u Velikoj Plani izgradili posebnu kovačnicu gdje samostalno izrađujemo visokokvalitetnu cijev kalibra 155 mm.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Close