Nedjelja, 20 Juna, 2021
HomeSigurnostNaoružanjeSrpska haubica Nora će zagospodariti Bliskim istokom

Srpska haubica Nora će zagospodariti Bliskim istokom

Samohodna haubica radne oznake “NORA”  je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namjenske industrije, koju su već kupili  Mijanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i vojni čelnici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisustvova je testiranju samohodne haubice “NORA B-52“, kalibra topa 155 mm. Bila je to prilika da se jedan od najboljih proizvoda i inovacija odbrambene namjenske industrije Srbije prikaže partnerima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ova samohodna top-haubica namjenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica, koju ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima na velikim daljinama.

Vojni analitičar Andrej Mlakar za ruski Sputnjik kaže da se haubica “Nora“ s razlogom smatra ponosom srpske vojne odbrambene industrije.

Nora je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije, koju već poseduju Mjanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i Ujedinjeni Arapski Emirati, s obzirom na to da je jedan primerak u verziji M-15 prebačen za testiranje na tom tržištu. Ovo je prvi put da je na području zone Bliskog istoka testirana ova samohodna top-haubica, čiji razvoj datira još od 2003. godine, sa manjim ili većim modifikacijama“, objašnjava Mlakar.

Prema njegovim riječima, “Nora” je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima testirana kako bi se provjerilo da li odgovara tehničkim zahtjevima tog područja.

Testirani su upotreba topa i domet projektila, koji je u ovom slučaju bio 140 kilometara. Testirana je i balistička zaštita samog vozila, kao i njegovo kretanje i ponašanje na visokim temperaturama. Ovo je, inače, prvi put da se radila analiza i provera borbene sposobnosti same haubice u pustinjskim uslovima. Važno je istaći i da bi naredne godine jedna baterija ’Nora‘ trebalo da prvi put uđe i u naoružanje Vojske Srbije“, ukazuje Mlakar.

Kako kaže, procenjuje se da je oko 30 primjeraka haubice “Nore“ dosad prodato vojskama Mijanmara, Kenije i Bangladeša.

Bangladeš je najveći korisnik, oni su naručili negde malo više od dve baterije i veoma su zadovoljni njihovom upotrebom, posebno u specifičnim uslovima koji tamo vladaju. Pre svega, dosta je vlažno zemljište, sa velikim brojem močvara, ali oni su izuzetno zadovoljni, i zasad nismo imali nijednu reklamaciju“, ističe Mlakar.

Interesantno je, dodaje Mlakar, da smo dosad vršili konvertovanje ruskog topa kalibra 130 mm u kalibar 155 mm, ali da smo sada u Velikoj Plani izgradili posebnu kovačnicu gdje samostalno izrađujemo visokokvalitetnu cijev kalibra 155 mm.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments