Zašto američke mornaričke foke (Navy SEALs) mijenjaju SiG za Glock?

Američke foke uzimaju Glock za svoje novo sekundarno oružje
Američke foke uzimaju Glock za svoje novo sekundarno oružje (Photo: Glock)

Postoji nekoliko faktora, prvi i glavni jeste da su pištolji SiG (P226 uglavnom) zastarjeli i trebaju da budu zamjenjeni. Siguran sam da je Glock dao američkoj mornarici odličnu ponudu kako bi dobio ugovor vezan za mornaričke foke (Navy SEALs). Ne bi me iznenadilo i da je cijena jednog pištolja Glock 19 za mornaricu tri puta manja od cijene jednog SIG P226.

Dugo vremena, pištolj SIG P226 bio je rezervisan samo za elitu. U određenom vremenu, smatran je pištoljem koji ima izvanredne mogućnosti koje su ga učinile oficijalnim oružjem elitnih mornaričkih specijalaca, odnosno U.S. Navy SEALs jedinice.

Improved, high capacity version of the SIG-Sauer P220 pistol

S funkcionalnog stajališta, pištolji Glock koji su napravljeni od polimera bolje odolijevaju slanoj vodi nego SIG pištolji napravljeni od metala. Također, Glock pištolji su jedni od rijetkih koji će funkcionirati i pod vodom. Koristio sam SIG P226 pištolj i mogu reći da su oni puno teži za čišćenje i njihove opruge imaju tendenciju hrđanja. Također, SIG je single action/doble action pištolj s orozom, dok Glock nema oroz. Oni imaju više siguran obarač i to je prednost Glock-a koja se mora razmotriti.

Nekoliko dobrih razloga zašto su mornaričke foke odabrale promjenu. Jedan dodatni razlog koji bih želio istaknuti jeste taj da je Glock postao AR (jedna od najpopularnijih jurišnih pušaka u Americi) među pištoljima. Postoje stotine nadogradnji i kustomizacija dostupnih za Glock, dok za SIG P226 ne postoji ni pola.

Glock 19, jedan od najomiljenijih sekundarnih oružja vojske i policije

Vjerujem da većina operativaca u specijalnim jedinica koji zarađuju hljeb uz pomoć ovog oružja vole da ga dotjeraju i prilagode onako kako njima odgovara. Glock ima mnoštvo nadogradnji poput obarača, klizača, okvirova, raznih optika i nišana, kao i ručki koje mu omogućavaju da podigne osjećaj na sasvim drugi level. Sve ove prednosti uz Glock-ovu kvalitetu i izdržljivost čine ga razumnim izborom. Ja lično mporam priznati da mi je ipak draži moj SIG, ali pošutjem i to da je Glock odličan pištolj. Isto tako da mislim da ljudi koji se dovode u opasnost koje zahtjeva korištenje vatrenog oružja, uz dobar trening mogu iskorisiti svako oružje na određen način i iz njega izvući najbolje.