Zašto je američka vojska izabrala Sig Sauer P320 za svoj novi pištolj pored Glock 19X?

Autor: A. J.

Datum:

Odgovor je jednostavan. Američka vojska je izabrala Sig Sauer P320 ispred Glock 19X zato što Glock nije ponudio oružje koje ispunjava tražene kriterije. Američka vojska vjeruje da Sig ima “blagu tehničku prednost” ispred Glocka. Prema izvještajima, Sig je označen ocjenom “dobar”, dok je Glock ocjenjen kao “prihvatljiv”.

Sig je također dobio visoke ocjene za ergonomiju i balističke performanse. Dodatno, Glock je ponudio samo jedno oružje, dok je Sig ponudio dva pištolja – XM17 i XM18 compact. Program za izbor novog pištolja je zathjevao modularni pištolj. Glock nije priložio ni jedan. Modular u ovom slučaju znači da pištolj lako može izvršiti tranziciju od pune veličine do compact verzije, ili subcompact, na način da se zamijeni nekoliko dijelova.

Sig je ovo odradio na dva načina. Prvo, pametnim inžinjeringom, drugo, koristeći prednost čudne, stare stavke u zakonu o oružju koji je na snazi u SAD-u. Inovativni inžinjering se odnosi na mogućnost zamjene cijelog sistema za okidanje. Ako imate pištolj u punoj veličini i trebate compact za vašu misiju, možete jednostavno rastaviti cijeli pištolj, uzeti sistem za okidanje i ubaciti ga u compact kućište s compact cijevi i gotovo.

Na ovaj način dobili ste compact pištolj. Sub-compact? Nema problema! Uradite istu stvar, izvadite sistem za okidanje iz compacta i ubacite u sub-compact kućište.

Čudna stvar američkog zakona o oružju jeste da bilo koji dio oružja koji ima serijski broj na sebi se tretira kao oružje. Ako određeno oružje ima serijski broj graviran na vanjskom dijelu, onda je vanjski dio oružje. Svaki drugi dio oružja onda možete kupiti online i dobiti ga na kućnu adresu, bez dodatnih pitanja, ali ako kupite vanjsko kućište s serijskim brojem (čak i bez dijelova koji omogućuju da ispravno radi), izvršit će se sigurnosna provjera jer se to smatra oružjem. Možda zvuči čudno i smiješno, ali to je jednostavno tako.

Komentiraj